Kevät ja kesä ovat Pohjolan pitkän talven jälkeen odotettuja ja tervetulleita vuodenaikoja. Kukkivat puut ja heinät ovat kuitenkin monille jokavuotinen riesa. Siitepölykausi alkaa jo varhain keväällä ja jatkuu koko kesän, jopa alkusyksyyn asti. Konsteja allergian hoitoon on monia, mutta niin on myös oireilevia ihmisiä – noin miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta. Joillekin ainoa toimiva keino on välttää ulkona liikkumista. Tällöin kodin puhdas ja raikas sisäilma on kultaakin arvokkaampaa.

Siitepölyallergian aiheuttama tukkoisuus tekee olon uupuneeksi ja väsyneeksi, ja huono sisäilma voi pahentaa oireita. Suomen suvi voi myös yllättää kuuman kosteilla lämpöaalloilla, jolloin kodin korkea lämpötila huonontaa sisäilmaa entisestään. Ongelmat eivät tietenkään rajoitu vain asuinhuoneistoihin, vaan sisäilman laatu on tärkeä ottaa huomioon myös julkisissa tiloissa ja työpaikoilla.

Perinteisesti tehokas tapa raikastaa sisäilmaa on tuuletus, mutta siitepölyallergikoille siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Myöskään erilliset ilmansuodattimet eivät yksinään ratkaise huonosta sisäilmasta johtuvia ongelmia.

Puhdas, terveellinen sisäilma antaa keholle paremmat eväät palautua ja toipua ulkoilman aiheuttamista ärsykkeistä. Siihen kannattaakin panostaa jo rakennusvaiheessa. Terveyden ohella kysymys on asumisviihtyvyydestä.

Jokaisessa rakennuksessa hyvän sisäilman perusta on kosteusteknisesti turvallinen eriste, joka ei homehdu. Mineraalivillaeristeet soveltuvat kaikenlaisiin tiloihin ja ne ovat helppoja asentaa ja ylläpitää. Mineraalivilla on materiaalina hengittävä, ja vaikka se kostuisikin, se kuivuu nopeasti.

Puhdas sisäilma terveyttä tukevana tekijänä on keskeinen osa turvallista asumista. Mineraalivillalla eristetty koti parantaa elämänlaatua ja sopii niin allergikoille kuin kaikille muillekin.

Petri Viljanen
Paroc