Mineraalivillan ominaisuudet eivät ole kaikille tuttuja, ja toisinaan julkisuudessa voi törmätä virheelliseen tietoon. Alla löydät vastaukset usein kysyttyihin mineraalivillaa koskeviin kysymyksiin.
1. Hengittääkö mineraalivilla?
Kyllä. Mineraalivilla on huokoinen, ilmaa läpäisevä materiaali. Se ei homehdu ja on turvallinen eriste kaikkiin tiloihin.
Eristemateriaalien markkinoinnissa törmää usein ”hengittäviin eristeisiin”. Hengittävyys-termin käyttö aiheuttaa helposti väärinymmärrystä, sillä mikään markkinoilla olevasta eristemateriaaleista ei vedä jatkuvasti hengitysilman happea sisäänsä ja puhalla uloshengityksessä hiilidioksidia ulos. Hengittävyys-termillä viitataan useimmiten joko materiaalin kykyyn läpäistä vesihöyryä (vesihöyrynläpäisevyys) tai materiaalin kykyyn sitoa itseensä kosteutta ja luovuttaa kosteus hallitusti pois (kosteuden sitomiskyky). Sekaannuksien välttämiseksi meille on tärkeää välittää oikeaa tietoa.
2. Palaako mineraalivilla?
Mineraalivilla ei pala. Se on palamaton materiaali, joka kuuluu parhaisiin paloluokkiin A1 ja A2-s1, d0.
A1 = Tarvikkeet, jotka eivät osallistu lainkaan paloon (palamaton).
A2 = Tarvikkeet, joiden osallistuminen paloon on erittäin rajoitettu.
Tämä tarkoittaa, että mineraalivilla ei edistä palon leviämistä, eikä se muodosta haitallisia palokaasuja tai palavia pisaroita palon aikana. Tämä tekee siitä erittäin turvallisen valinnan eristykseen, erityisesti rakennuksissa, joissa paloturvallisuus on ensiarvoisen tärkeää.
3. Vaurioituuko mineraalivilla kastuessaan?
Mineraalivilla ei vaurioidu kastuessa. Julkisuudessa törmää toisinaan väitteeseen, jonka mukaan mineraalivilla vaurioituisi kastuessaan, mutta tämä ei pidä paikkaansa.
Kivivilla on tehty kivestä ja hylkii vettä. Sitä on siis erittäin vaikea saada kastumaan. Mineraalivilla mahdollistaa vesihöyryn kulkeutumisen eristeen läpi ja näin ollen myös muiden rakenteiden kuivumisen kastumisen jälkeen. Ilmaa läpäiseviä materiaaleja on helppo kuivata.
4. Minkälaisia mineraalivilloja on käytössä?
Mineraalivillaa on useita eri tyyppejä, joista yleisimmät ovat:
- Lasivilla: Valmistetaan sulatetusta lasista, lasivilla on kevyt ja joustava eristemateriaali, joka tarjoaa hyvän lämmön- ja ääneneristyksen.
- Kivivilla (basalttivilla): Valmistetaan sulatetusta kivestä. Kivivilla on tiheämpää ja jäykempää kuin lasivilla. Kivivilla kestää korkeita lämpötiloja ja tarjoaa erinomaisen paloturvallisuuden.
- Kuonavilla: Valmistetaan metalliteollisuuden sivutuotteista, kuten masuunikuonasta. Kuonavillaa käytetään nykyään harvemmin, mutta se tarjoaa hyvän lämmön- ja ääneneristyksen.
5. Minkälaisiin rakennuksiin mineraalivilla sopii parhaiten?
Mineraalivilla on erittäin monipuolinen eristemateriaali, joka sopii monenlaisiin rakennuksiin. Esimerkkejä sopivista rakennuksista ovat:
- Pientalot: Mineraalivillaa käytetään laajasti pientaloissa, kuten omakotitaloissa ja rivitaloissa, sen erinomaisen lämmön- ja ääneneristyksen ja paloturvallisuuden vuoksi.
- Kerrostalot: Mineraalivilla soveltuu erinomaisesti myös kerrostaloihin ja korkeaan rakentamiseen, erityisesti kerrostaloissa korostuvan paloturvallisuuden ansiosta.
- Teollisuusrakennukset: Mineraalivillaa käytetään yleisesti teollisuusrakennuksissa sen helpon muokattavuuden, kestävyyden, osastoivuuden ja hyvän eristyskyvyn vuoksi.
- Julkiset rakennukset: Koulut, sairaalat ja muut julkiset rakennukset hyötyvät mineraalivillasta sen paloturvallisuuden ja hyvän eristyskyvyn ansiosta.
6. Onko mineraalivilla sisäilman kannalta turvallinen eriste?
Kyllä on.
Mineraalivillakuidut ovat esim. pölyyn verrattuna raskaita: ne eivät jää ilmaan pyörimään vaan laskeutuvat nopeasti vaakapinnoille. Kuitujen hengittäminen on näin ollen hyvin vaikeaa.
Sisäilmaongelmista tiedetään nykyisin se, että ongelmia syntyy, kun rakenteiden toteutus, huolto ja kunnossapito eivät vastaa suunniteltua. Keskeistä onkin kiinnittää huomio rakentamisen laatuun ja kokonaisuuteen.
7. Mitkä ovat mineraalivillan parhaat ominaisuudet?
Mineraalivillalla on useita erinomaisia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä suositun eristemateriaalin:
- Lämmöneristys: Mineraalivilla tarjoaa erinomaisen huokoisen lämmöneristyksen, mikä auttaa pitämään rakennukset lämpiminä talvella ja viileinä kesällä.
- Ääneneristys: Mineraalivilla on tehokas ääneneriste, joka vähentää melun leviämistä huoneiden välillä ja ulkoa sisälle.
- Paloturvallisuus: Mineraalivilla on palamaton materiaali, joka ei edistä palon leviämistä ja tarjoaa lisäturvaa rakennuksille.
- Kosteudenkestävyys: Mineraalivilla ei sido itseensä kosteutta, mikä auttaa estämään homeen ja muiden kosteuden aiheuttamien ongelmien syntymistä.
- Kestävyys: Mineraalivilla on pitkäikäinen materiaali, joka säilyttää eristyskykynsä vuosikymmeniä.
- Ekologisuus: Mineraalivillaa voidaan valmistaa kierrätetyistä materiaaleista, kuten kierrätyslasista ja teollisuuden sivuvirroista, mikä vähentää valmistuksen ympäristövaikutuksia.
8. Viime vuosina monia julkisia rakennuksia on jouduttu purkamaan sisäilmaongelmien vuoksi. Joissain näistä rakennuksista on käytetty eristeenä mineraalivillaa. Onko mineraalivilla riskirakenne?
Mineraalivilla ei ole riskirakenne.
Jos rakentamisessa on tiettyinä aikakausina historiassa tehty virheitä, ei siitä voi vetää yhtäläisyysmerkkejä nykypäivän tilanteeseen, jossa ymmärrys materiaalien ominaisuuksista ja vaatimuksista on aivan toista luokkaa kuin ennen. On tärkeää, että rakentamisesta käydään rehellistä keskustelua.
Yhden materiaalin syyttäminen monimutkaisista ongelmista antaa kokonaisuudesta virheellisen kuvan. Keskeistä on, että rakennukset suunnitellaan kosteusteknisesti toimiviksi, rakennetaan suunnitelmien mukaan ja huolletaan niin, että mahdolliset vauriot päästään korjaamaan ajoissa. Kattorakenteen ja julkisivujen täytyy olla vesitiiviitä. Samoin sisäilman kosteus tulee poistaa hallitusti ilmanvaihdon kautta. Eriste ei pysty korjaamaan rakenteessa olevaa virhettä.
9. Minkälainen on mineraalivillan hiilijalanjälki?
Mineraalivillan hiilijalanjälki riippuu useista tekijöistä, kuten raaka-aineista, valmistusprosessista ja kuljetuksista. Mineraalivillan valmistus vaatii kohtuu paljon energiaa, mutta mineraalivillan tarjoama pitkä käyttöikä ja energiansäästö rakennuksissa kompensoivat valmistuksen aiheuttamat päästöt moninkertaisesti.
Hiilijalanjäljen määrittämiseen löydät työkalut jäsenyritystemme EPD-dokumenteista ja hiilijalanjälkilaskureista.
10. Kuinka kauan mineraalivilla toimii?
Mineraalivillan käyttöikä on yleensä pitkä, ja mineraalivilla kestää todennetusti vuosikymmeniä. Mineraalivilloille onkin voitu luotettavasti todentaa jopa 60 vuoden käyttöikä.
Materiaalin käyttöikä riippuu kuitenkin asennuksesta, käytöstä ja ympäristöolosuhteista. Oikein asennettuna ja kosteudelta suojattuna mineraalivilla säilyttää hyvän eristyskykynsä elinkaarensa läpi muuttumattomana.
11. Onko mineraalivillaeriste helppo asentaa?
Mineraalivilla on yleensä helppo asentaa muun muassa seuraavista syistä:
- Kevyt materiaali: Mineraalivilla on kevyttä, mikä helpottaa sen käsittelyä ja asennusta.
- Helppo leikata: Mineraalivillalevyt ja -rullat on helppo leikata sopivan kokoisiksi tavallisilla käsityökaluilla.
- Monipuolisuus: Mineraalivillaa on saatavilla eri paksuuksina ja kokoina, joten se sopii monenlaisiin rakenteisiin ja eristystarpeisiin.
- Asennusohjeet: Valmistajat tarjoavat selkeät asennusohjeet, jotka tekevät prosessista sujuvan myös vähemmän kokeneille asentajille.
12. Sopiiko mineraalivilla eristeeksi aurinkopaneelikatolle?
Mineraalivilla soveltuu hyvin eristeeksi aurinkopaneelikatolle, mutta on tärkeää ottaa huomioon muutamia seikkoja:
- Lämmöneristys: Mineraalivilla tarjoaa hyvän lämmöneristyksen, mikä auttaa pitämään katon lämpötilan tasaisena ja estämään lämpöhäviöitä.
- Paloturvallisuus: Mineraalivilla on paloturvallinen materiaali, mikä on tärkeää erityisesti katolla, jossa aurinkopaneelit voivat aiheuttaa ylimääräistä palokuormaa tai syttymistilanteita.
- Asennus: Mineraalivillan asennus aurinkopaneelikatolle vaatii aina huolellista suunnittelua ja toteutusta, jotta eristys toimii tehokkaasti ja aurinkopaneelit saadaan asennettua tukevasti.
Jos suunnittelet aurinkopaneelien asentamista katolle, suosittelemme keskustelemaan rakennesuunnittelijasi tai jäsenyritystemme asiantuntijoiden kanssa, jotka voivat arvioida parhaan eristysratkaisun juuri sinun tarpeisiisi.
13. Milloin mineraalivillaa on ryhdytty käyttämään eristämisessä?
Mineraalivillaa on käytetty eristämisessä jo pitkään. Ensimmäiset kokeilut kuonan vetämisestä kuiduksi tehtiin Walesissa 1840-luvulla. Yhdysvalloissa mineraalivillan teollinen valmistus alkoi 1860-luvulla, ja ensimmäinen mineraalivillatehdas perustettiin vuonna 1875.
Euroopassa mineraalivillan teollinen valmistus alkoi vuonna 1885 ja Suomessa vuonna 1942 Paraisilla. Mineraalivillaa tarvittiin kipeästi ratkaisemaan palo- ja kosteusturvallisuuteen liittyviä ongelmia.
Haluatko kuulla lisää? Yhteystietomme löydät Ota yhteyttä -sivulta.