Vuosi on pimeimmillään, eikä Etelä-Suomessa valoa toistaiseksi tuo edes kaivattu lumi. Tunnelmaa kaamoksen keskelle luodaan jouluvaloilla ja elävillä tulilla, ja monessa kodissa kynttilöitä poltetaankin nyt ahkerasti. Myös takkavalkea, ulkoroihut ja saunominen kuuluvat itsestäänselvästi joulun aikaan.

Tunnelmallinen loppuvuosi on paloturvallisuuden kannalta riskialtista aikaa. Kiinteistölehti muistuttaa, että Suomessa syttyy vuosittain lähes 3000 asuntopaloa, ja kertaa artikkelissaan vinkkejä paloturvallisuuden parantamiseen. Listalta löytyvät tutut ohjeet mm. palovaroittimen toiminnan varmistamisesta ja kynttilöiden polttamisesta vain valvotusti, ja taloyhtiöiden velvollisuuksista yleisten tilojen paloturvallisuuteen liittyen muistutetaan.

Taloyhtiöissä tyypilliset haasteet liittyvät palokuormaan, avonaisiin palokatkoihin ja paloturvallisuusjärjestelmien huoltoihin. Paljolta huolelta säästytään, jos turvallisuuskysymyksiin on kiinntetty huomoita jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Hyvin suunniteltu ei kuitenkaan riitä, jos toteutus ontuu.

Keskeistä on, että rakentamisessa käytetyt materiaalit ovat paloturvallisia ja että niitä on käytetty oikein. Tästä tulisi taloyhtiöllä olla varma tieto, ja tarvittaessa asia on syytä selvittää. Sama pätee omakotitalojen asukkaisiin – on aina tärkeää varmistua siitä, että esimerkiksi eristeenä käytetyt materiaalit ovat todellisuudessakin sitä mitä taloon on suunniteltu käytettävän. Paloturvallisen eristeen korvaaminen vähemmän turvallisella ratkaisulla muodostaa merkittävän riskin.

Syttyneistä tulipaloista moni olisi estettävissä noudattamalla yleistä huolellisuutta ja tähän tulee tottakai ensisijaisesti pyrkiä. Mutta on myös hyvä tiedostaa, että jos onnettomuus sattuu kohdalle, asunnon rakenteellisilla ratkaisuilla ja käytetyillä materiaaleilla on paljon merkitystä palon leviämisen ja vahinkojen suuruuden kannalta.

Esa Mäki
Toimitusjohtaja, Rockwool Finland