Marraskuun pimetessä ja kylmetessä itse kukin kaipaa ympärilleen lämpöä ja valoa: takoissa pidetään tulta ja kynttilöitä poltetaan, ja uuneissa hautuvat lämmittävät pataruoat. Varhaisimmat jouluihmiset ovat jo innostuneet aloittamaan piparkakkujen paistamisen.

Näiden kodikkaiden loppuvuoden perinteiden kääntöpuolena on paloriski, joka on syytä ottaa vakavasti. Palohälyttimet ja yleinen varovaisuus tulen kanssa ovatkin useimmille itsestäänselvyys, mutta harva tulee ajatelleeksi, että varautuminen tulisi aloittaa jo asunnon rakenteista.

Tulipalon sattuessa rakennusmateriaaleilla on suuri merkitys lopputuloksen ja vahinkojen suuruuden kannalta. Jos palo pääsee etenemään rakenteissa nopeasti, jälki on tuhoisaa. Vääränlaiset eristeet ovat merkittävä riski, kuten Ylen tuoreesta uutisesta käy ilmi.

Uuden asunnon rakentaja voi helposti vaikuttaa käytettäviin rakennusmateriaaleihin, mutta vanhassa asunnossa asuva ei välttämättä edes tiedä, millä oma koti on aikanaan eristetty. Asiaan kannattaa kuitenkin paneutua ja tarvittaessa vaihtaa ongelmalliset materiaalit uusiin – se onnistuu hyvin myös jälkikäteen, ja on pieni vaiva hyötyyn nähden.

Mineraalivilla on turvallinen valinta kaikkiin rakennuksiin, sillä se ei pala eikä tulipalo voi sitä myöten levitä rakenteissa. Palamattoman eristeen merkitys korostuu etenkin puurakenteisissa taloissa, jotka kasvattavat jälleen suosiotaan.

Paloturvallisuuteen kannattaa aina panostaa. Vahinko tai huono onni voi sattua kenen tahansa kohdalle, mutta oikeilla rakentamisen ratkaisuilla on mahdollista lisätä merkittävästi asumisen turvallisuutta ja minimoida vakavat seuraukset palotilanteessa.

Gunnar Forsman
Finnisol ry:n puheenjohtaja