Elokuun pian koittaessa vietetään jälleen perinteisiä asuntomessuja, tällä kertaa Tuusulassa. Asuntomessuja on järjestetty jo 50 vuotta eikä loppua näy, mikä kertoo paljon oman kodin merkityksestä suomalaisille. Asumisen ja rakentamisen ratkaisut jaksavat kiinnostaa ihmisiä vuosikymmenestä toiseen, eikä ihme: asunto on useimmille meistä elämän suurin ja tärkein sijoitus, joka tarjoaa puitteet viihtyisälle, turvalliselle arjelle.

50-vuotisjuhlavuoden hengessä asuntomessuilla on luvassa katsauksia merkittäviin asumisen ilmiöihin historiassa sekä pohdintaa tulevaisuuden asumisesta. Vuosikymmenten aikana paljon on muuttunut aina rakentamisen tekniikoista erilaisiin tyylisuuntauksiin, mutta on myös asioita, jotka ovat pysyneet ennallaan.

Yksi aikaa kestäneistä rakentamisen ratkaisuista on mineraalivilla, jota on käytetty eristämiseen jo vuosikymmeniä. Mineraalivilla on käytössä koeteltu materiaali, jonka ominaisuudet on opittu pitkän käyttöhistorian aikana tuntemaan läpikotaisin. Verrattuna uudempiin eristämisen ratkaisuihin mineraalivillan etuina ovat varmuus, luotettavuus ja yllätyksettömyys. Mineraalivillaeristeet on helppo asentaa, mikä sujuvoittaa rakentajan työtä ja minimoi virheiden mahdollisuuden. Materiaalin joustavuus takaa hyvän lämpöteknisen toimivuuden, eikä mineraalivillaeristeitä tarvitse huoltaa vaan ne kestävät koko rakennuksen iän.

Seuraavien vuosikymmenten aikana kehitys rakentamisen ja asumisen saralla jatkuu, ja tulevaisuuden asuntomessuilla nähtäneen monenlaisia ratkaisuja, joista osan suosio on ohimenevä, osa taas jää pysyväksi osaksi suomalaista asumisen kulttuuria. Lähivuosien osalta on helppo ennustaa, että asumisen energiatehokkuusvaatimusten kasvaessa eristämisen merkitys ei ainakaan vähene. Samaan aikaan vastuullisuuskysymykset ja kestävä kehitys tulevat korostumaan materiaalivalinnoissa entisestään. Luonnonmateriaaleista valmistettava mineraalivilla, jonka kierrätysmahdollisuudet paranevat jatkuvasti, vastaa myös näihin tulevaisuuden vaatimuksiin.

Trendejä tulee ja menee, mutta parhaat ratkaisut pysyvät. Mineraalivilla on nyt ja tulevaisuudessa varma valinta rakentajille, jotka arvostavat hyvää asennettavuutta, laatua ja kestävyyttä sekä turvallista asumista.

Esa Mäki
toimitusjohtaja, Rockwool Finland