Energiatehokkaasta rakentamisesta puhutaan nykyisin paljon. Sekä kuluttajat että rakentajat ovat yhä ympäristötietoisempia ja erilaisten rakennusvaiheen valintojen vaikutus asumisen hiilijalanjälkeen tiedostetaan entistä paremmin. Samaan aikaan asunnon energiatehokkuus on myös kustannuskysymys – kukapa ei haluaisi säästää kuukausittain rahaa mm. lämmityskuluissa.

Mitä kaikkea uutta asuntoa hankkivan sitten tulisi käytännössä huomioida, jos toiveissa on mahdollisimman energiatehokas koti?

Energiatehokkuuden keinovalikoima on kehittynyt paljon viime vuosina ja se käsittää nykyisin mm. erilaiset uuden talotekniikan ratkaisut ja uusiutuvan omavaraisenergian. Pohjolan oloissa asuntojen lämmitystarpeen pienentäminen on kuitenkin edelleen energiatehokkaan rakentamisen perusta, ja tässä eristämisellä on keskeinen rooli.

Asuntojen energiatehokkuuden parantaminen lähtee rakennuksen ulkovaipasta, joka pitää sisällään alapohjan, ulkoseinät, yläpohjan, ovet ja ikkunat. Vaipan tulee olla hyvin eristetty ja tiivis, jotta vältetään tarpeeton lämmönhukka. Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi kannattaa eristemateriaalien valinnassa huomoida sekä tuotteen tekniset ominaisuudet että asennettavuuteen liittyvät seikat.

Mineraalivillaeristeet ovat lämpö- ja kosteusteknisesti toimivia ja turvallisia ja kattavat kaikki rakennusten eristämisen sovellukset. Tämän lisäksi niiden valintaa puoltaa helppokäyttöisyys ja hyvä asennettavuus: mineraalivillatuotteet ovat joustavia, minkä ansiosta niiden asennus onnistuu kätevästi ilman että rakenteeseen syntyy rakoja. Sama ei päde kaikkiin markkinoilla oleviin eristeisiin, ja keskeinen riski lämpövuodoille ja muille ongelmille onkin eristeiden huolimaton tai virheellinen asentaminen. Rakojen välttäminen on erityisen vaikeaa asennettaessa jäykkiä eristeitä rankarakenteeseen.

Mineraalivillan käyttäjäystävällisiin ominaisuuksiin kuuluu myös sen huoltovapaus. Se kestää koko rakennuksen elinajan ja on siksikin oiva valinta jokaiselle helppoutta arvostavalle, ylimääräisiä lisäkuluja kaihtavalle kodin hankkijalle.

Uuden asunnon rakentajan on helppo vaikuttaa käytettäviin materiaaleihin ja tehdä kestäviä valintoja, mutta myös vanhan talon energiatehokkuutta voi ja kannattaa parantaa. Energiatehokkuusremontit maksavat itsensä aina takaisin pienentyneinä lämmityskuluina ja parantavat talon jälleenmyyntiarvoa.

Petri Viljanen, Paroc