Mikäli hallituksen suunnitelmat toteutuvat, tulevaisuudessa yhä useammat kerrostalot rakennetaan puusta. Ympäristöministeriön tavoitteena on nostaa puun markkinaosuutta monikerrosrakentamisessa merkittävästi jo lähivuosina.

Panostuksia puurakentamisen kehittämiseen nähtiin tuoreessa lisätalousarviossa, jossa teollista puurakentamista ja puurakentamisen koulutusta esitetään kehitettäväksi viidellä miljoonalla eurolla. Myös  puukerrostalojen käynnistysavustusta korotetaan. Hallituksen toimien taustalla on pyrkimys vähähiilisempään rakentamiseen.

Kun korkeita asuinkerrostaloja rakennetaan puusta, on huomioitava monia seikkoja, joista yksi tärkeimmistä on paloturvallisuus. Sen varmistamisessa on eristeenä käytetyllä materiaalilla suuri merkitys. Palamaton eriste kuten mineraalivilla on hyvä ja varma valinta puun seuralaiseksi, sillä se estää palon leviämistä rakenteissa ja lisää siten turvallisuutta. Tässä mineraalivilla poikkeaa edukseen monista markkinoilla olevista eristeistä, muun muassa muovieristeistä. Muovimateriaalit nopeuttavat rakennusten palamista, ja palaessaan niistä muodostuu myrkyllisiä kaasuja, jotka ovat terveysriski myös pelastustehtävissä toimiville henkilöille.

Muovipohjaisia eristeitä käyttämällä myös tavoite rakennuksen ekologisuudesta osin vesittyy.  Mineraalivilla puolestaan on valmistettu luonnon raaka-aineista, lasista ja kivestä. Se on kokonaan kierrätettävissä, ja sen uudelleenkäyttömahdollisuudet kehittyvät jatkuvasti.

Paloturvallisuus ja ekologisuus eivät ole ainoita syitä suosia mineraalivillaa, olipa sitten kyse puu- tai kivirakennuksesta. Turvalliseen asumiseen kuuluu myös raikas sisäilma. Hengittävyytensä ansiosta mineraalivilla on erinomainen valinta rakennukseen kuin rakennukseen myös tästä näkökulmasta.

Esa Mäki
toimitusjohtaja, Rockwool Finland