Rakenteiden lämpö- ja kosteustekninen toimivuus

Mineraalivillatuotteet kattavat kaikki rakennusten eristämisen sovellukset. Ne ovat lämpö- ja kosteusteknisesti toimivia ja turvallisia, ne eivät vaadi huoltoa ja kestävät koko rakennuksen iän.

Mineraalivillat on valmistettu luonnon raaka-aineista, lasista ja kivestä.

Eristeiden valmistamiseen käytetään yhä enemmän kierrätettyjä raaka-aineita. Eristeiden valmistamiseen sitoutuva energia maksaa itsensä takaisin muutamassa viikossa. Koko elinkaarensa aikana eristeet säästävät yli 100-kertaisesti niiden valmistukseen käytetyn energiamäärän.

Ei riitä, että lämmöneriste täyttää luvatut tuoteominaisuudet, sillä vasta hyvä asennettavuus takaa moitteettoman lämpöteknisen toimivuuden.

Huono eristeen asennus aiheuttaa vakavia lämpövuotoja ja johtaa myös muhin ongelmiin. Mineraalivillatuotteiden joustavuuden ansiosta asennus onnistuu ilman, että rakenteeseen syntyy rakoja. Rakojen välttäminen on erityisen vaikeaa jäykkien eristeiden asentamisessa rankarakenteeseen.

Rakenteiden kosteusteknisen toimivuuden riskit on aiheellisesti nostettu esiin eräänä keskeisenä tilojen käyttäjien terveyteen ja viihtyisyyteen vaikuttavana tekijänä.

Etsittäessä syitä kosteuden rakenteissa aiheuttamiin ongelmiin on aiempaa paremman lämmöneristystason ja kosteusongelmien esiintymisen välillä haluttu nähdä syy-yhteys. Ongelman ratkaisun kannalta asia on valitettavasti paljon monitahoisempi. Syy kosteusongelmiin löytyy useimmiten vesivahingosta tai siitä, ettei rakenteiden toteutus vastaa suunniteltua. Syyllinen ei ole hyvin lämpöä eristävä rakenne.

Lue lisää aiheesta VTT:n erikoistutkija Tuomo Ojasen artikkelista:

Mineraalivilla ei homehdu!

Usein kuulee myös väitettävän, että jos mineraalivilla kostuu, sitä ei voi millään kuivata. Teknologian tutkimuskeskus VTT:ssä on tutkittu lämmöneristeiden merkitystä biologisten vaurioiden syntyyn. Kostuneiden materiaalien osalta voitiin todeta, että mineraalivillat kuivuivat nopeasti, sellukuitua ja puupurua sisältävät eristeet taas selvästi hitaammin. Sama ilmiö on havaittu myös käytännön kosteusvaurioiden kuivauksessa. Ilmaa läpäisevät materiaalit on yleensä helppo kuivata. Tiiviimmät eristeet (esim. puru ja turve) kuivuvat huomattavasti vaikeammin, ja usein niitä ei pysty kuivaamaan riittävästi, vaan kostuneet materiaalit joudutaan vaihtamaan.

Lisää aiheesta VTT:n erikoistutkija Hannu Viitasen artikkelista: